torsdag 12. desember 2013

Måling med Google Analytics

Dette er besvarelsen på en oppgave om måling i sosiale medier ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Oppgaven går ut på at vi skal sette oss inn i hvordan verktøyet Google analytics (GA) brukes, hvilken informasjon det kan gi, muligheter for å tilpasse verktøyet og muligheten for å tilpasse skjermbilde og rapporter. I korthet var utfordringen "Skriv til slutt et blogginnlegg som forklarer hva du kan oppnå med Google Analytics."

Her er hva jeg har oppnådd - noe til skrekk og advarsel....

Bruksanvisning er for pyser

Det første jeg må gjøre er å bryte sammen og tilstå at jeg ikke ha oppnådd noe som helst med GA etter at jeg aktiviserte kontoen for en snau måned siden. Og, det er ikke GA sin feil. I hvert fall ikke bare.

Det å få denne bloggen opp og gå på Google Blogger var en "no brainer". På samme måte som å etablere epost, konfigurere kalenderen, få tilgang til drive etc var det bare noen relativt intuitive tastetrykk fra tanke til ferdig produkt. Eller som det kanskje ville hett på den tiden denne annonsen sto i ukebladene: Så enkelt at selv mor kan klare det. Det måtte vel være slik med GA også?
NOT!

Etablering av Google Analytics konto

Ikke at det er vanskelig å etablere konto. Særlig ikke når man allerede har en google konto for andre tjenester. Det er bare å logge seg inn med sitt vanlige brukernavn og passord. Jeg husker faktisk ikke om jeg måtte signere på en noenogørti siders avtale, men det måtte jeg trolig. Så var jeg inne og kunne legge til denne bloggen. Med LFT-metoden gikk det også smertefritt. Deretter logget jeg meg av for å la GA jobbe med sitt mens jeg leste til eksamen og gjorde ferdig semesteroppgaver.

Bruksanvisninger er kanskje for pyser, men de som bruker dem får det i alle fall som de vil. Andre, tøffinger, risikerer å møte det samme bildet som jeg fikk opp da jeg skulle starte innspurten i faget Sosiale medier etter siste eksamen i går, eller skjermbildet med spansk tekst som møtte meg i dag. (Jeg aner fortsatt ikke hvorfor det var spansk tekst....

GA er et avansert verktøy. Forutsetningen for at det skal gi de resultatene og svarene man er - som med alle verktøy -  at det brukes riktig. Første bud er at det settes opp slik det skal. Det hadde jeg ikke gjort. Det var jo statistikk på sidene mine, uten at jeg hadde gjort noe for å få den? 

Det jeg ikke hadde gjort da jeg satte opp GA var å legge inn en kode på de nettsidene som jeg vil ha statistikk fra. For Blogger er det enklelt forklart her hvordan det gjøres. Wordpress bloggere har i skrivande stund 525 plugins som inneholder begrepet Google Analytics. Uten at jeg har testet det så ligger det trolig like mange enkle løsninger der også. For andre sider man ønsker å spore kan man legge inn et javascript i bunnmalen for sidene sine. Det er forklart i bildet under, som er hentet fra Googles detaljerte forklaring.

Hvordan bruke GA

Det er en utrolig mengde informasjon man kan få ut av verktøyet, for mange ting til at jeg kan gi en tilnærmelsesvis dekkende oppsummering i et blogginnlegg.
Den viktigste jobben er å gjøre en analyse av hva man vil måle på. Altså, hvilken informasjon er det som sier noe fornuftig om besøkende på nettstedet? Er man ute etter å vite hvem som besøkte siden og i grovt hvor de kommer fra, eller vil man vite mer detaljert informasjon om hvor de kom fra, når de besøkte siden, hvilken platform de brukte, hvilket operativsystem etc. etc.  Man kan også samle inn info om hvor lang tid de tilbringer, hvilke deler av nettstedet som tiltrekker seg lesere, hvilke som ikke brukes og lignende.  Det ser ut til å være fantasien som setter grenser, og dine eller bedriftens behov som må styre det.

Når man så har bestemt seg for hvilke målinger man vil ha, setter man sammen måleinstrumentene til et oversiktspanel (Dashbord på engelsk - den bytter fortsatt språk etterinnfallsmetoden). Det som er viktigst kan man lett flytte slik at det kommer frem med en gang man logger seg inn på oversiktspanelet i GA.  Fra samme meny kan man også finne over 100 varianter av panel som andre har satt opp.  Kanskje det er er noe lurt der?



Jeg vet jeg hva jeg skal ha som julelesyssel i år: Lære Google Analytics at her i huset snakker vi norsk.
Spørs om ikke bruksanvisningen blir god å ha da...... 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar